Formula pemakanan genius-genius Islam silam yang menjadi rahsia keajaiban
    daya intelek mereka. Formula ini terpendam di dalam kitab-kitab tradisional
    dalam bahasa Arab. Tersembunyi dari pengetahuan orang Arab dan umat Islam
    sendiri. Namun akhir-akhir ini ada usaha-usaha untuk mengetengahkan kembali
    kepada umum. Sekarang semacam ada kecenderungan di kalangan ilmuan Islam
    dan bukan Islam untuk mengkaji dan menguji keabsahan formula ini. Ini
    didorong oleh penemuan-penemuan saintifik yang membuktikan kebenarannya,
    khususnya terhadap susu, madu dan telur. Berikut adalah formula pemakanan
    genius-genius Islam yang telah terbukti berupaya meningkatkan kepintaran
    dan kekuatan daya ingatan :
    1) MADU
    Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya
    sebagai "shifa" iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar "Raja Ubat",
    dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan
    keseluruhannya. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein,
    antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental
    individu. Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti
    kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium),
    kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan
    kesihatan fizikal-mental. Rasullullah s.a.w bersabda, "Siapa ingin hafal,
    hendaklah ia minum manisan madu". Madu didapati berkesan untuk merawati
    penyakit-penyakit mental di mana ia boleh menghindarkan kepenatan kerja
    otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.
    CARA MINUM : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
    PANTANG : Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat merbahaya!
    2) KISMIS
    Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi
    memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak.
    Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab
    dan mengalami kelemahan dalam berfikir.
    CARA MAKAN :
    i)Menghadap Kiblat
    ii)Baca "Bismillah" dan selawat ke atas nabi (3 kali)
    iii)Baca doa penerang hati
    iv)Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika dikunyah
    seperti makan kacang.
    v)Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari.
    3) SUSU SEGAR
    Susu berguna untk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan
    tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu
    keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak.
    Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enam
    kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak,
    protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawati
    kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan. Rasullullah
    s.a.w menerangkan susu boleh menguatkan belakang, menambahi akal,
    memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang terbaik
    untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri dan lembu yang segar.
    Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu.
    CARA MINUM :
    i)Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam
    ii)Baca "Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasullullah
    s.a.w.
    4) TELUR
    Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan
    keseluruhannya. Ahli-ahli kesihatan mengakui ia merupakan makanan yang
    lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium,
    kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi,
    air, choline dan bahan ekstraktif. Sabda Nabi s.a.w, "Sesungguhnya seorang
    nabi a.s mengadu kepada Allah (kerana dia) lemah badan. Maka Allah s.w.t
    memerintahkannya supaya memakan telur". Telur terutama telur kuning,
    berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda sekaligus.
    Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.
    5) HALIA
    Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentah atau
    dibuat halua. Halua ialah halia yang dijadikan manis-manisan dengan merebus
    dan mencampurkannya dengan gula.
    CARA MAKAN : Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi.
    6) LIMAU OREN
    Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan
    fikiran menurut hadis Nabi s.a.w. Limau-limau jenis lain juga elok untuk
    diamalkan.
    7) BUAH DELIMA
    Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah
    delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40
    hari."
    8) DAGING BURUNG MERPATI
    Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulukala. Ia
    mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif
    untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak-kanak. Kaedah ini sangat
    popular dan berkesan. Kanak-kanak yang diberi telur burung merpati didapati
    dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.
    9) OTAK AYAM
    Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia. Otak ayam yang segar juga boleh
    dibuat penawar sementara bagi gigitan ular. Perlu diamalkan memakannya.
    10) DAGING AYAM
    Berbanding dengan semua jenis daging, ayam dianggap mengandungi kadar zat
    pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara terutamanya
    berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a
    meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina.
    11) DAGING BIRI-BIRI
    Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat
    meningkatkan kekuatan hafazan.
    12) HATI
    Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin dan
    bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.
    13) KEKACANG
    Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachio dan
    lain-lain. Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkan
    kecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachio merupakan
    amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayu yang tinggal di
    Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi.
    14) BUAH BADAM
    Untuk meningkatkan kecerdasan.
    15) ZA'FARAN : KOMKOMA (CROCOS SATIVUS)
    Sejenis bahan berambu merah. Dimakan sedikit sahaja. Dijual di kedai-kedai
    runcit India dan sesetengah kedai runcit Melayu.
    16) KEMENYAN PUTIH (kemenyan serani/luban/kundar)
    Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula.
    17) BUNGA KOBIS
    Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental.
    18) BUNGA CENGKEH
    Ditumbuk sehingga halus lalu dimakan sedikit sahaja.
    19) LABU
    Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Sabda Nabi s.a.w.,
    "Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal". Baginda juga berkata, "Jika
    kamu membuat sup (atau kuah), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnya kerana
    ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal.
    20) BUAH KEDEKAI (MAJALAWI)
    Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.
    21) MINYAK SAPI
    Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.
    22) SAYUR-SAYURAN DAN BAUH-BUAHAN SEGAR
    Juga membantu meningkatkan akal dan memori
No comments:
Post a Comment